Benvenuto nel Sito dell`Associazione Culturale Messaggero Sardo
Bonu Annu 2016 - Risposta a Pàulu Pulina cun istima e afetu
S’Americanu non nd’inzestat una
no est pius bonu mancu a fagher gherra.
Cun totu istat sempr’in cuntierra,
dae settant’annos non nd’inchet mancuna.
Nachi istat pro campare a sa dejuna,
lassat sa peta e leat sa chiterra.
Si màndigat de pane mesa perra,
cun foza ‘e figu e osseddos de pruna.
Tiu Nanneddu chent’annos at giompìdu,
cun sa muzere afestat s’aneddu,
ed est ancora unu campione.
Dae cand’est nadu ch’at sol’ingullidu
Nàstule rassa e petta de porcheddu,
fressuras de arveghe e de anzone.
E non li das rejone?
No at sutzadu mai, mancu pro brulla,
una meighina, ma sempre s’ampulla.
E compare Fanfulla?
Tatalliu, monzita cun cocoi
e nvece ‘e morrer prima est mortu apoi.
Sa vera via est goi:
mandighèmusu peta genuina,
cundida cun pastiglias de chentina.
E custa mastorzina,
chi sos americanos an preigadu
lassàmula a chie est ababaucadu.
Sempre ana mastigadu
Machìnes, slaw dogs cun peta ‘e puddu
mandighende a sa fichida in sos fast fuddu.
Naraìada cuddu:
“A onzunu s’arte sua e a bodalare,
ai cuddu logu si devet andare”1)
E pro bene serrare,
auguramus a minores e mannos,
“Mandigade porcheddu a sos chent’annos”.
Sevadore Patatu
1) Diciu antigu fàtzile a cumprèndere.
-----
Risposta a Paolo Pulina con stima e affetto
L’americano non ne azzecca una,
non è più capace neanche a far la guerra.
Attacca guerra con tutti
e da settant’anni in qua non ne vince una.
Dici che per campare a lungo sta a dieta,
lascia la carne e suona la chitarra.
Mangia qualche pezzetto di pane,
Con foglie di fico e noccioli di susine.
Zio Giovannino ha compiuto cent’anni,
ha festeggiato le nozze di diamante
ed è ancora un campione.
Da quando è nato ha solo inghiottito
Capocollo grasso e carne di porcetto,
coratella di pecora e di agnello.
E vuoi dargli torto?
Non ha mai succhiato, neanche per scherzo,
una medicina, ma sempre la bottiglia.
E compare Fanfulla?
Frattaglie, lumachine e lumaconi
e, invece di morire prima è morto dopo.
Questa è la strada giusta:
mangiamo carne genuina,
condita coi prodotti di cantina.
E questi consigli strambi,
che suggeriscono gli americani,
lasciamoli a chi ha l’anello al naso.
Loro han sempre masticato
cretinate, slaw dogs con carne di pollo,
mangiando in piedi nei fast food.
Diceva il saggio:
“A ognuno il suo mestiere e per cosare
bisogna recarsi nel luogo indicato 1)”
E, per chiudere in bellezza,
auguriamo a piccoli e grandi:
“Mangiate porcetto fino a cent’anni”.
Salvatore Patatu
1) Saggio proverbio sardo facile da capire
Antiga terra inghiriada dae su mare;
accaretzada de su fluttu de sas undas..
sa forza de sos bentos ti consumada...
...frastagliada e ricama sas costeras,
formas ti dada, e su tempus ti modellada,
istella de su mare sempre bella.
S'Istoria millenaria in sa rena intúzzasa
e in sas perdas abbojas su faeddu;
túrras antigas de Sardigna meraviglia,
de sos nuraghes sa zenia istimas.
Medas misteros in memoria incunzas;
deo bardiare ti devo cun rispettu.
Paassadu b'á nemigos de d'onzia trettu,
versadu arritzolos de d'onzia sambene;
Brutales violenzias ti ana infertu,
assortios male chena semenes
Soberana terra inie t'an difesu,
mai su sardu a su tirannu si este arresu.
Su carattere e sos monte chi asa,
Pianuras, badhese e planartzas;
Deus t'ada crefidu de goi pintare,
sa forma de s'omine s'arrasta;
comente perda in su riu po saddiare,
riferimentu in su mediterraneu mare.
Terra in su mundu fentomada,
arrichida, conquistada e maltrattada
campagnas e montagnas cun sos suos colores.
Omines in paghe e conquistadores,
arrizzidos cun s'istessu pregiu:
dulche terra, fertile e ospitale.
Donzi perda inie pode faeddare:
chi serret cuiles o innalzada Nuraghes;
in domos antigas, pilastros e de granitu colúnnas
tragáda de rios o postas a cuntza;
chingh'inghiriat sos saltos, tancasa o tumbas,
chi sian quadradas mannas o tundasa..
(medas 'istoria de racontare.)
bardiana de arcanos universales
ses tue Sardigna terra de amare.
Barolus Viginti (Bonarcantu)